Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Japán kalligráfia

Cikkek

Mesterek: Yamaoka Tesshū

2009.02.08

Yamaoka Tesshū korának talán leghíresebb kardforgatója volt, ám talán nem kevésbé zen tanítvány is. Művei mély megértést sugároznak, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

 

Mesterek: Hakuin Ekaku

2009.02.08

Hakuin Ekaku talán az egyik leginkább ismert zen mester. Kalligráfiái szorosan kapcsolódtak tanításaihoz, sőt igen gyakran önmagukban voltak a tanítások.

 

Mesterek: Bankei Yōtaku

2009.02.08

Bankei Yōtaku különlegesen könnyed kalligráfiáját szeretném itt megmutatni.

 

Mesterek: Miyamoto Musashi

2009.02.08

Miyamoto Musashi híres, hírhedt samurai (bushi), olyan történelmi figura, akire méltán büszkék a japánok. Kardvívó művészete párját ritkította, értett számtalan harcművészeti formához, építészethez, költészethez, festészethez, kalligráfiához. Személyiségéről meséljen itt egy alkotása.

 

Mesterek: Ikkyū Sōjun

2009.02.08

Ikkyū Sōjun karizmatikus zen mester volt. Kalligráfiái mély megértését, erős és könnyed jellemét mutatják be.

 

A nagy hármasok

2009.02.07

Japánban az egyes korszakokban voltak olyan kalligráfia mesterek, akik kimagaslóan nagy köztiszteletnek örvendtek. Ők a nagy "hármasok".

 

Kalligráfiai stílusok története

2008.11.26

A kalligráfiában több stílus létezik, amelyekről bár könyveket lehetne írni, itt egy kis rövid áttekintés segít a tájékozódásban.

 

A kalligráfia eszközei

2008.11.25

A kalligráfia eszközei a Négy kincs: az ecset, a papír, a tus és a dörzskő, azonban számos más eszköz is társul ezekhez.

Íme egy kis ízelítő.